Lyssna på radio

För dig som är nyfiken på att börja lyssna på radio finns det idag flera olika sätt att göra det på. I den här delen får du därför veta hur du gör för att lyssna på radio.

På en radioapparat

När radion först lanserades kunde man enbart göra det via en radioapparat. Trots att apparaten funnits lika länge som radion själv så är det fortfarande ett vanligt och bra sätt att lyssna på radio. På en radioapparat behöver du ställa in den radiokanal du vill lyssna på. Du kan lyssna både på lokalradio och rikstäckande radio.

På bilstereon

Gillar du att lyssna på radio när du åker bil kan du söka efter radiokanaler och lyssna live via din bilstereo. För att ta reda på vilken frekvens radiokanalerna ligger på behöver du använda dig av en sökmotor eftersom det är olika beroende på vart i landet du befinner dig.

Via webben

Om du vill slippa söka efter radiokanaler på din radioapparat kan du använda dig av internet. De flesta radiokanaler har en webbsida där du kan lyssna på radio live. Ibland kan du också lyssna på radioprogram i efterhand vilket kallas för en podcast.

På appar

Sedan kan du också lyssna på radio via appar. Sveriges radio har en app där du kan lyssna på deras program live. men du har även tillgång till de olika programmen i poddformat som du kan lyssna på när och hur du vill. För dig som föredrar poddformatet kan du hitta många av dina favoritprogram via appar. Till exempel Spotify. Gillar du till exempel att lyssna på Morgonpasset i P3 släpps programmet som podd efter att det sänts live.